24 May 2012

KHASIAT SUSU IBU

Jika kita lihat sekarang ini, ramai ibu2 yang makin berminat utk breastfeeding secara eksklusif 6 bulan, ada yang 2 tahun dan ada jg yang lbh...alhamdlh, nmpknya kesedaran ttg kepentingan khasiat ibu makin meluas.. jika dulu ramai yang kata nak kena bagi susu formula sbb nak keje, tp semua tu boleh kita usahakan..kita bagi juga anak kita hisap susu dengan botol susu, tp kena la dengan susu kita, bukan formula!

Ini kerana susu ibu mempunyai khasiat berkali ganda berbanding susu formula..alasan kurang susu, puting pendek, sakit anak gigit dan sebagainya tidak boleh diterima pakai, kerana sekarang ini mcm2 dah kita boleh usahakan. contoh kurang susu; SHAKLEE ada tawarkan set penyusuan( dr hrga RM100 ke bawah pon ada)..dan lps tu kita jgk kena rajin pam dan direct BF..most important...after USAHA..kita DOA dan TAWAKKAL padaNYA!!;)
Susu ibu mempunyai khasiat yang lengkap untuk tumbesaran anak-anak berbanding dengan susu formula.  Di samping itu, ia juga baik untuk para ibu untuk membantu mencegah penyakit berbahaya seperti barah payu dara.

Susu ibu menyediakan khasiat yang seimbang untuk bayi untuk menghasilkan tubuh badan yang lebih padat, kulit yang sihat dan bayi yang cergas kerana ia mengandungi kandungan protein adiponectin yang tinggi iaitu sejenis protein yang  amat baik untuk metabolisma bayi.  Ia tidak akan membuat bayi obesiti seperti kebanyakan susu formula yang mengandungi kandungan lemak yang lebih tinggi.

Susu ibu juga mampu meningkatkan antibodi bayi kerana susu ibu mempunyai sistem imun yang lebih kuat.  Ia akan manghasilkan bayi yang mampu mempertahankan diri dari jangkitan penyakit seperti selsema, demam dan juga serangan virus.

Perisa dah khasiat susu ibu bergantung kepada apa yang anda makan setiap hari.  Oleh itu adalah lebih mudah untuk anda menentukan corak pemakanan yang baik untuk bayi anda. 

Kajian mendapati bahawa bayi yang mendapat susu ibu yang mencukupi akan lebih mudah untuk menguasai bahasa.  Ia mampu meningkatkan perkembangan percakapan dan komunikasi anak-anak.  Khaisat susu ibu dipercayai mampu mengatasi masalah anak yang lambat bercakap dan pelat.  Sebaik-baiknya susu ibu diberikan secara ekslusif selama tujuh bulan agar si manja dapat bercakap dengan lancar seawal dia berumur dua tahun.

Susu ibu dapat meningkatkan daya tumpuan anak-anak kerana susu ibu mempunyai kandungan DHA yang tinggi.  DHA mempengaruhi perkembangan otak dan mata kanak-kanak.  Oleh itu para ibu ditekankan untuk mendapatkan diet yang tinggi kandungan DHA serta mempunyai nutrien yang penting supaya dapat membekalkan DHA dan khasiat yang cukup untuk anak masing-masing menerusi penyusuan.

Kaedah penyusuan susu ibu mampu mengurangkan tekanan perasaan ibu.  Ia adalah satu kaedah yang paling mujarab untuk memberi kesan penenang kepada si ibu setelah penat bekerja seharian.

Proses penyusuan mampu mengeratkan hubungan si ibu dan si bayi kerana ia adalah satu jalinan darah yang sukar dipisahkan malah mengeratkan kasih sayang antara ibu dan anak.

Susu ibu adalah sentiasa segar kerana ia diberi terus daripada ibu kepada anak.  Disamping itu ia juga mampu menjimatkan belanja jika dibandingkan kos yang terpaksa ditanggung jika bayi diberikan susu formula yang mana ia menelan belanja sebanyak ratusan ringgit setiap bulan.

Proses penysuan susu ibu juga mampu mempercepatkan proses pelangsingan badan ibu kepada bentuk asal.  Ia adalah satu jalan mudah jika dibandingkan dengan usaha dan cara rawatan lain.  Ia mampu mempercepatkan pengecutan rahim selepas bersalin sekaligus membantu menganbalikan badan seperti asal.

Oleh itu adalah amat rugi jika para ibu yang mampu menyusukan bayi tidak melakukannya secara ekslusif sekurang-kurangnya selama tujuh bulan.


No comments:

 
Full design and idea:jiakreatifelt.com