Bekas yang sesuai untuk menyimpan susu perahan:
·
bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
·
bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware)
·
breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu
Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa
berikut:
1. Di dalam suhu bilik
(19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
2. Di dalam bekas
penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
3. Di dalam peti sejuk
(kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
4. Di dalam peti sejuk
bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan
Panduan asas penyimpanan susu ibu:
·
bekas penyimpanan susu hendaklah dibasuh dengan bersih menggunakan sabun, dibilas dengan air didih dan dikeringkan dengan
sempurna sebelum digunakan
·
catatkan tarikh perahan pada bekas susu sebelum menyimpannya
·
simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas
·
jangan
penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan
sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan
·
susu yang hendak dibekukan sebaiknya hendaklah disimpan di bahagian
sejuk terlebih dahulu sebelum dipindahkan ke bahagian beku peti sejuk
·
jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan
menutup pintu peti sejuk)
·
sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling
dalam kerana suhunya lebih stabil dan malar
·
jika menggunakan bekas penyejuk (cooler bag) pastikan ice pack yang digunakan mencukupi, ganti jika perlu
dan kurangkan kekerapan membuka bekas penyejuk